Brasovul este amintit in 1234 sub numele de Corona, in 1252, ca Barasu, iar in 1288 este intalnit cu denumirea de Brasov.
Intre 8 septembrie 1950 si 24 decembrie 1960 s-a numit Orasul Stalin, dupa Iosif Vissarionovici Stalin, si a fost capitala Regiunii Stalin. A fost declarat municipiu la 17 februarie 1968.
Brasov mai este cunoscut si cu denumitea de Kronstadt in germana si Brasso in maghiara.
Brasov era inca din sec. al XII-lea principalul centru din Transilvania si placa turnanta a schimburilor comerciale ce legau Viena si Budapesta cu Imperiul Otoman, pe de o parte, si cu Asia, pe de alta parte, valorile materiale acumulate de mestesugari si comercianti constituind un punct de atractie pentru atacatori. Primele amplasamente de aparare au fost santurile cu apa, gardurile si turnurile de observare. Cavalerii teutoni, instalati intre anii 1211-1225 in Tara Barsei, au stimulat pentru scurt timp eforturile de organizare defensiva. Ei au construit mai multe cetati de piatra: la Feldioara, la Crucea Mandei, la Codlea, la Crizbav si in vecinatata Rucarului. Incalcand astfel intelegerea cu regele Andrei al II-lea al Ungariei, cavalerii au fost alungati din tara.
Au venit sasi si unguri, care s-au asezat la inceput in jurul Bisericii Bartolomeu (Brasovul Vechi), ca apoi sa se dezvolte in zona Cetatii Medievale, inconjurata de creste muntoase si mult mai usor de aparat
View  Images