Collective Story
Home * Recent stories * Tell a friend * Help
Introduction  Images  
Croatia, Slovenia, o cupa de civilizatie si frumusete naturala
Images
Page 1  2   3   4   5   6   7   8   9   Next  >>>
26.05 - 01.06. 2011
Follow me !!

Interiorul pesterii Postojna traieste faimosul olm sau proteus (Proteus anguinus) - o specie de salamandra de 25 cm lungime, avand caracteristicile unui peste, care este oarba si respira prin branhii externe, putand trai pana la 100 de ani, vietate care a devenit emblema locului, fiind reprodusa pe tricouri, căni, agende si alte suveniruri.                                                                                                     
 
Zagreb - statuia banului Josip Jelačić

Piata principala a orasului, piata Ban Josip Jelačić, numita asa dupa un conte croat, din secolul al XIX-lea.
In mijlocul pietei, se inalta semeata statuia ecvestra a banului Josip Jelačić, amplasata in piata in 1886. Intr-o noapte din 1947, statuia a fost inlocuita cu cea a lui Marx si Engels, iar piata a primit un nou nume, Piata Republicii. Dupa proclamarea statului independent Croatia, in 1991, piata a revenit la vechiul nume si statuia banului Josip Jelačić a fost restaurata si repusa in drepturi.
Alături se afla o fantana, Mandusevac, despre care exista si o legenda, care ii explica numele, dar si pe cel al orasului.
Se spune ca un print se intorcea de la lupta, obosit si insetat (dar, bineinteles, victorios). Trecand pe langa izvorul care se afla pe locul unde acum este fantana Mandusevac, a vazut alaturi o fata, pe nume Manda, careia i-a cerut putina apa. Aceasta i-a dat sa bea dintr-un polonic, zagrabiti in limba croata. De atunci, fantana se cheama Mandusevac (de la Manda) si orasul, Zagreb (de la de la zagrabiti). E doar o legenda, dar e frumoasa,nu?
                                                                                                    
 
Katedrala Marijia Uznesenja, Catedrala Adormirea Maicii Domnului

Catedrala neo-gotica Sf. Stefan, care in prezent este dedicata Adormirii Maicii Domnului

Dupa distrugerea suferita intr-un cutremur de la sfarsitul secolului al XIX-lea, catedrala, datand inca din secolul al XII-lea, a fost reconstruita in forma actuala in stil neo-gotic, cu doua turnuri inalte de 105 m.                                                                                                     
 

In fata Catedralei, in mijlocul scuarului se afla o fantana, cu o coloana, avand in varf statuia Fecioarei, ridicata in anul 1873, in semn de multumire, pentru ca Zagrebul scapase de ciuma.                                                                                                     
 
                                                                                                    
 
Intrarea in Catedrala

Hermann Bolle, marele arhitect al Zagrebului, a reconstruit aceasta catedrala in sec al XIX-lea. Initial , Catedrala fusese construita la inceputul sec. al XIII-lea. Darorita cataclismelor (un puternic cutremur in 1880) si a invaziilor nu s-a mai pastrat prea mult din vechea Catedrala. Dar maiestria arhitectului H. Bolle a facut ca aceasta Catedrala sa straluceasca din nou.Toata Catedrala, inclusiv interiorul , a fost construita in stil neo-gotic. Interiorul poate parea saracacios la o prima vedere, dar el contine fresce din sec al XII-lea si un crucifix atribuit lui Durer. Mormantul si monumentul arhiepiscopului Alojzije Stepinac se afla si el in interiorul catedralei, chiar daca acesta nu este un lucru vazut cu ochi buni de multi croati ( arhiepiscopul Stepanac a colaborat cu fascistii in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial).
Catedrala impresioneaza prin dimensiunea si arhitectura sa si este , probabil, obiectivul cel mai fotografiat al orasului.
                                                                                                    
 
Plava grad

Plava grad, orasul albastru, asa le place locuitorilor Zagrebului sa-si "alinte" orasul. Pentru ca albastrul este culoarea orasului. Albastrul este pe emblema orasului, albastre sunt tramvaiele, autobuzele si funicularul, albastre sunt si apele raului Sava, ce strabate orasul, albastrul este si culoarea celui mai titrat club de fotbal croat, Dinamo Zagreb.                                                                                                     
 
                                                                                                    
 
Promenada Strossmayer, de unde este o frumoasa priveliste a Zagrebului.                                                                                                     
 
Turnul LotrÅ¡čak

Turnul LotrÅ¡čak, un turn medieval, de unde, in fiecare zi, la amiaza, se trage o lovitura de tun, in amintirea generozitatii regelui ungur Bela al IV-lea, care, pe la mijlocul secolului al XIII-lea, fugind de tatari, a gasit adapost in Zagreb, drept pentru care a oferit orasului statut de oras regal liber.                                                                                                     
 
Page 1  2   3   4   5   6   7   8   9   Next  >>>