Collective Story
Home * Recent stories * Tell a friend * Help
Introduction  Images  
Malta , rascrucea de vanturi a Mediteranei
Images
Page 1  2   3   4   5   6   7   8   9   Next  >>>
AIR MALTA

Daca vrei sa maresti oricare dintre fotografii, fa un mic click pe poza si asteapta. La revenire apasa pe iconita deasupra pozei "go back", si asteapta iarasi............                                                                                                    
 
Cavalerii de Malta

Ordinul cavalerilor ioaniti sau de Malta, creat in 1048 si purtand numele „Ordinul Ospitalierii Sfantului Ioan”. Initial, ordinul a avut sediul la Ierusalim, apoi in Cipru, apoi la Rhodos si dupa 1530 in insula Malta, daruita cavalerilor de imparatul Carol Quintul. De atunci, ordinul poarta si denumirea de Cavaleri de Malta. Acestia au stapanit aceasta insula pana in secolul al XVIII-lea, cand, in 1798, a fost cucerita de Napoleon I. Din 1834, Ordinul s-a stabilit definitiv la Roma.                                                                                                    
 
BUN SOSIT IN MALTA
                                                                                                    
 
Autobuze malteze super haioase

Transportul in comun in Malta se realizeaza cu autobuze vechi marca "Bedford" aduse din Marea Britanie acum mai bine de 40-45 ani. Desi sunt vechi, se tin inca bine, fiind foarte bine ingrijite. Circulatia se face cu volanul pe partea dreapta ca in Anglia.
Am remarcat doua ciudatenii:
- autobuzele circula cu usile deschise
- ca soferul sa opreasca in statia unde vrei sa cobori, trebuie sa tragi de o sfoara aflata pe tavanul autobuzului, care scoate un sunet specific.
Soferul intelege astfel mesajul, altfel nu opreste, si mergi mult si bine pana la urmatoarea statie .


Autobuzele sunt mijlocul de transport cel mai folosit de turisti si localnici deopotriva, embleme ale insulei care au detronat trenurile inca de prin anii '30. Maltezii se pot mandri astazi cu o colectie adorabila de modele vechi inca in uz, unele dintre ele adevarate piese de colectie. Inradacinate pare-se definitiv in cultura locala, autobuzele traditionale malteze sunt usor de identificat atat dupa culori (galben cu portocaliu, iar tavanul alb) cat si dupa aspectul de microbuze hippie.                                                                                                    
 
LA VALLETTA. Catedrala Sf. Ioan.

A fost ridicata incepand din 1573, ca loc de rugaciune pentru Ioaniti, din ordinul Marelui Maestru Jean de la Cassire, fiind finalizata 5 ani mai tarziu de acelasi arhitect Cassar. Extraordinar la acest edificiu este contrastul dintre fatada sa deosebit de austera si interiorul opulent. O modesta arcada situata deasupra intrarii principale sprijina balconul utilizat in trecut de catre Marele Mastru al Ordinului, care se prezenta multimii in urma alegerilor. Fastuoasele sculpturi in marmura, o pictura imensa a lui Caravaggio si candelabrele de argint din interior sunt doar o foarte mica parte din podoabele unei biserici considerate candva printre cele mai bogate din Europa. Din pacate atat a ramas dupa ce aceasta a fost jefuita, in 1798, de un Napoleon in plina expansiune.                                                                                                    
 
                                                                                                    
 
                                                                                                    
 
Palatul Ordinului de Malta.

La Valletta nu duce lipsa de cladiri monumentale, insa pentru localnici acesta este supranumit simplu il-Palazz, Palatul. In prezent acesta gazduieste biroul presedintiei si reuniunile Parlamentului maltez. Imobilul a fost initial o structura simpla din lemn, inconjurata de un zid de piatra. Ordinul l-a achizitionat in 1571, aducandu-i multiple imbunatatiri de-a lungul mai multor generatii. Cladirea actuala prezinta stilul arhitectului sau maltez, Girolamo Cassar, caracte-rizat prin sobrietate si grandoare. Palatul cuprinde doua curti interioare, cea mai mare dintre acestea fiind numita dupa statuia zeului Neptun, care se afla in centrul sau. Cea mai mica dintre curti poarta numele printului Alfred, unul dintre fiii reginei Victoria, insa este celebra mai curand pentru ceasul Pinto, realizat cel mai probabil in 1745 de catre ceasornicarul maltez Gaetano Vella. Orologiul are patru cadrane, care indica, in afara de ora, ziua, luna si fazele lunii. In cladire se mai afla doua galerii ce contin o impresionanta colectie de armuri, din diverse epoci.                                                                                                    
 
                                                                                                    
 
                                                                                                    
 
Page 1  2   3   4   5   6   7   8   9   Next  >>>