Collective Story
Home * Recent stories * Tell a friend * Help
Introduction  Images  
Croatia, Slovenia, o cupa de civilizatie si frumusete naturala
Images
<<<  Previous   Page 1   2   3   4   5   6   7   8  9   Next  >>>
                                                                                                    
 
Castelul de poveste

Un alt obiectiv turistic emblematic al staţiunii Bled îl reprezintă castelul cu acelaşi nume, cel mai vechi din Slovenia, aşezat pe marginea unei stânci abrupte, chiar deasupra lacului Bled. Castelul a fost pentru prima oară menţionat în scris în 1011, atunci când împăratul german Henric al II-lea l-a donat Episcopului din Brixen. Se crede că, la acea dată, pe terenul ocupat astăzi de castel se afla doar un turn în stil romanic, înconjurat de un zid de protecţie. Turnuri adiţionale au fost ulterior construite şi sistemul de fortificaţii a fost perfecţionat în Evul Mediu târziu.

Intrarea în castel este în mod particular interesantă graţie arcului în stil gotic şi podului mobil ce trece pe deasupra unui şanţ de apărare, acum astupat. Ansamblul a fost completat prin adăugarea diverselor clădiri în perioada barocă. Castelul este împărţit în două: partea interioară cuprinde încăperile de locuit şi o capelă gotică, în timp ce partea exterioară constă din clădiri administrative, protejate de un înalt zid, romanic, cu creneluri de apărare, un turn de intrare şi un turn defensiv.

Cea mai interesantă dintre clădirile rămase astăzi este capela din curtea superioară, dedicată episcopului sanctificat Albuin şi sfântului Ingenuin. A fost construită în secolul al XVI-lea, iar elementele baroce şi frescele au fost adăugate în preajma anului 1700. Portretele de lângă altar amintesc de donatorii castelului, împăratul german Henric al ÎI-lea şi soţia lui, Kunigunda.

Fragmente din bolta gotică prăbuşită se află încorporate în zidul clădirii învecinate capelei, care găzduieşte astăzi un muzeu. Numeroase imagini de armuri şi arme, pictate ca fresce ori cioplite în piatră, împodobesc majoritatea clădirilor castelului. După ce acoperişul acestuia a fost distrus de un incendiu în 1947 şi în timpul primelor excavări arheologice postbelice, executate în 1948 în Bled, Muzeul Naţional a sugerat conservarea complexului. Între 1951 şi 1961, castelul a fost renovat şi i-au fost adăugate detalii arhitecturale suplimentare.
                                                                                                    
 
O insula de poveste


In inima lacului glaciar Bled se afla o insula in forma de lacrima, singura insula naturala din Slovenia. Imprumutand denumirea lacului de care e inconjurata, insula Bled este una dintre cele mai frumoase atractii ale regiunii. Peticul de pamant insular abunda in vegetatie, chiar cladirile gazduite aici fiind aproape complet "inverzite", gratie florei luxuriante. Multe legende plutesc in jurul insulei, dintre care una este istorisita in poemul Botez la cascada Savica, capodopera celui mai mare poet sloven, France Prešeren. Dupa aceasta legenda, pe insula s-ar fi aflat candva un templu, dedicat zeitei slave a dragostei, Ziva, si aflat sub protectia calugarului legendar Staroslav si a fiicei acestuia, Bogomila.
                                                                                                    
 
In general, atunci cand oamenii vorbesc despre un loc spunand ca acesta „pare desprins din basme” exagereaza. Ei bine, Bled ar putea fi una dintre putinele exceptii de la regula. Cu o frumusete naturala de nedescris, localitatea slovena, renumita pentru climatul sau bland si pentru curativele ape termale, se califica in randul celor mai spectaculoase statiuni alpine.

Lacul Bled are o suprafata de circa 144 de hectare, cu o adancime maxima de 30 de metri.

Desigur, insula slovena este o destinatie populara mai ales in randul cuplurilor aflate in cautare de locuri romantice unde sa faca schimb de juraminte - si asta indeosebi pentru edificiul cel mai mare si mai important de pe insula este Biserica de Pelerinaj Adormirea Maicii Domnului. Drumul de la malul apei ce scalda insula pana la poarta bisericii masoara fix 99 de trepte ascendente, construite in 1655.
O traditie locala impune chiar ca mirele sa isi transporte in brate mireasa pana la zidurile lacasului de cult. In tot acest timp, femeia trebuie sa ramana tacuta, sau mult ghinion se va abate asupra acelei casnicii.

Un element special al bisericii de pe insula este "clopotul dorintelor", care atrage numerosi turisti, gratie legendei de care este inconjurat (uşor de ghicit): cel care trage de funia care face acest clopot sa sune poate săa isi puna o dorinta si aceasta, spune mitul, se va îndeplini.                                                                                                    
 
Swan
                                                                                                    
 
Cremsnitul de Bled
Cremsnitul preparat in complexul hotelier Sava din Bled, Slovenia, este marca inregistrata. Rafinata prajitura se prepara, inca din anii ’50 ai secolului trecut, dupa o reteta originala a cofetarului Istvan Lukacevic, originar din Voivodina. Istvan Lukacevic s-a mutat din Zrenjanin la Bled in 1953, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand turistii au inceput sa viziteze litoralul sloven. Totusssssi cei mai buni promotori ai cremşnitului au fost politicienii locali si invitatii lor. In afara de Iosip Broz Tito, cremsnitul preparat aici i-a incantat si pe extravagantul miliardar new-yorkez, Donald Trump, dar si pe printul Charles al Marii Britanii. La Bled se produc, zilnic, 4.000 de portii de cremsnit                                                                                                    
 
Destul cu vorba, si acum sa trecem la fapte .......                                                                                                    
 
Slovenia are un sistem extins de autostrazi . Acesta ofera posibilitatea unui acces facil catre tarile vecine Austria si Italia. Intr-o directie poti calatori catre numeroasele staiuni montane din Alpi, in cealalta, catre statiunile litorale ale Marii Adriatice.                                                                                                    
 
Postojnska Jama, o minune cum doar natura este in stare sa creeze

Vizitarea pesterii dureaza 2 ore jumatate, timp in care se strabat 5,2 km de galerii. 2 km ai sa-i strabati cu mini-trenul din pestera, aproape un kilometru ai sa mergi pe jos, unde ai sa vezi cea mai frumoasa parte a pesterii, ce include Muntele Mare, Pesterile Frumoase si Sala de Concerte si apoi, la intoarcere inca 2 km cu trenul.                                                                                                    
 

Prima sina de cale ferata din interiorul pesterii a fost construita in 1872. In 1884, vechiul sistem de iluminare (lampi, torte) a fost inlocuit cu lumina electrica, iar in 1967 a fost construita o cale ferata circulara, ceea ce permite ca pana la 14.000 de turisti sa poata vizita zilnic pestera.                                                                                                    
 
<<<  Previous   Page 1   2   3   4   5   6   7   8  9   Next  >>>