Collective Story
Home * Recent stories * Tell a friend * Help
Introduction  Images  
Nestematele Moscovei si Sankt Petersburg, "Venetia Nordului"
Images
<<<  Previous   Page 1   2   3   4  5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   Next  >>>

Metroul a fost folosit ca adapost anti-aerian timp de 3 ani… Consiliul de Ministri s-a mutat de la Kremlin in statia Mayakovskaya, iar fortele aeriene s-au mutat in statia Cistie Prudi ! De altfel, tot atunci, au fost construite linii secrete ce puteau fi folosite doar de inaltele oficialitati sovietice. Ele conectau Kremlinul cu KGB-ul din Lubyanka, cu Ministerul Apararii si alte cateva obiective, fiind interconectate la sistemul oficial prin statia Sportivnaya. Sistemul de metro secret a fost finalizat insa abia in 1997… Astazi, o parte din liniile strategice pot fi vizitate in tururi organizate…                                                                                                    
 

Razboiul rece a dus la reconfigurarea unor statii ca adaposturi anti-nucleare… au fost construite inclusiv porti masive din plumb care sa izoleze adaposturile de radiatii… Le poti vedea daca esti atent la intrarea in tuneluri.

Extravaganta arhitecturala a fost inlocuita prin anii 70 de nevoia de economii… asa ca tot statiile mai vechi sunt si cele mai spectaculoase – nu ratati Mayakoskaya (tocmai a fost restaurata), Arbatskaya, Kurskaya (unde sunt principalele trei gari feroviare ale orasului) sau Belaruskaya… Toate reprezentarile lui Stalin au disparut, dar Lenin mai exista, iar proletcultismul este la mare pretuire prin statiile istorice.
                                                                                                    
 
Strada Arbat

Strada pietonala Arbat unde te poti plimba alaturi de multi moscoviti printre tablouri, tricouri cu McLenin, magazine de suveniruri, restaurante sau cantareti de Hare Krishna, s-au peruani ce canta "El cóndor pasa" .                                                                                                    
 
Zidul Pacii din Moscova

A inceput a fi construit in anul 1990 si s-a finalizat dupa un an, in 1991. Acesta a fost ridicat la un an dupa ce Zidul Berlinului a cazut. Turistii care vor sa-l admire, o pot face pe strada Arbat, in apropiere de Kremlin.

Pe zid se pot vedea fotografii vechi cu soldatii rusi care au luptat in nenumarate razboaie pentru a-si apara tara, cu persoane care au luptat in revolutia ruseasca, bucati de ziar si de reviste lipite si acoperite cu sticla pentru a nu se strica, grafitii si tot felul de desene cu diferite imagini. Toate acestea au fost lipite pe Zidul Pacii de catre municipalitatea orasului, insa cele mai multe au fost puse de catre elevii de la diferite scoli din Moscova. Aici se pot admira zeci de placi pictate de acesti elevi, exprimandu-si astfel dorinta de pace in tara in care traiesc. In fata zidului, in fiecare zi de duminica si de sarbatoare, putem admira operele de arta ale unor artisti amatori rusi, care isi exprima sentimentele de pace prin intermediul caricaturilor, a desenelor, picturilor si a graficelor. Majoritatea dintre aceste picturi sunt abstracte, doar cateva dintre ele prezentand oameni.

De o parte si de alta a Zidului Pacii din Moscova, putem descoperi si numeroase alte atractii si obiective turistice, precum: Peretele cu picturi ale lui Victor Tsoi, Turandotul de aur, dale personalizate pe trotuare, Teatrul Vakhtangov, Monumentul lui Puskin, Goncharova si Bulat Okudzhava, precum si multe alte cladiri de mare importanta pentru capitala Rusiei. Dintr-un ordin al guvernului, in anul 2007 au fost interzisi pe strada Arbat majoritatea vanzatorilor ambulanti, acesta fiind un loc pur si simplu de promenada.

Ideea Zidului Pacii a venit din partea unei artiste din SUA care a vizitat Moscova in anul 1990, Caroline Marx. Oricine trece pe langa zid, poate sa se semneze sau sa picteze pe el, indiferent daca este rus sau strain.
                                                                                                    
 
                                                                                                    
 
                                                                                                    
 
                                                                                                    
 
Kremlinul din Moscova

Kremlinul , este un complex fortificat care include palatele Kremlinului si catedralele Kremlinului, care domina Piata Rosie. Complexul serveste ca resedinta oficiala si ca principal loc de munca al presedintelui Federatiei Ruse.                                                                                                    
 

Triunghiul neregulat al zidurilor Kremlinului cuprinde o suprafata de 27,5 hectare, iar piata catedralelor ocupa pozitia centrala a Kremlinului. Este inconjurata de sase cladiri, dintre care trei catedrale.                                                                                                    
 

Turnul-clopotnita „al lui Ivan cel Mare“ are o inaltime de 80 m si un clopot de 70 t, aflat intre alte 21 de clopote. Scara pana la clopote are 329 de trepte. Langa turn se citeau legile date de catre tar, intr-o piata larga.
Turnul construit in 1491 de un architect milanez este prevazut cu un orologiu. Aici se afla poarta principala de intrare in Kremlin deasupra careia era cioplita o icoana mare a lui Hristos.Din aceasta cauza nimeni nu putea intra pe poarta calare sau cu capul acoperit.                                                                                                     
 
<<<  Previous   Page 1   2   3   4  5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   Next  >>>