Collective Story
Home * Recent stories * Tell a friend * Help
Introduction  Images  
Malta , rascrucea de vanturi a Mediteranei
Images
<<<  Previous   Page 1   2   3  4   5   6   7   8   9   Next  >>>
                                                                                                    
 
                                                                                                    
 
                                                                                                    
 
Reteta iepure de Malta

Suntem lihniti de foame asa ca reperam un restaurant si instalati la o masa savuram o delicioasa portie de mancarea traditionala "fenek", carne de iepure fiert in vin rosu si servit cu usturoi.

Berea malteza e delicioasa.

                                                                                                    
 
Si dupa masa............                                                                                                    
 
MEDINA, vechea capitala a insulei ...

Una dintre cele mai inaltatoare imagini din Malta poate fi cea a anticului oras inconjurat de ziduri, Mdina, vazut din campia de dedesubt. Istoria acestui oras se spune ca incepe cu circa 400 de ani in urma, iar supre-matia sa dateaza din perioada romana cand orasul, numit pe atunci Melita, era capitala insulei. MDINA este de origine feniciana si constituie vechea capitala fortificata a insulei, aceasta pana la venirea cavalerilor. Citadela magnifica cunoscuta si sub denumirea de ‘Orasul Tacerii’ este cladita in varful unui platou stancos, in mijlocul insulei. Este un labirint de strazi inguste, presarate de biserici si palate: catedrala baroca, Palatul arhiepiscopului.
                                                                                                    
 
Un oras din piatra, un oras mandru cu o istorie bogata, poate cel mai aristocratic si ecleziastic oras Maltez, peste care acum domneste tacerea si linistea intrerupta doar de zgomotele pasilor turistilor si a flashu-rilor aparatelor de fotografiat.                                                                                                     
 
In 1090, contele Roger al Normandiei, a atacat si cucerit orasul fiindu-i inmanate de catre Qaid (guvernatorul orasului) cheile orasului, scribul sau personal calugarul francez Geoffroi Malaterra, povesteste toata aceasta scena, oferindu-ne si una din primele descrieri are orasului, un oras puternic fortificat cu strazi inguste, palate si negutatori bogati. Toata aceasta scena a fost imortalizata de pictorul maltez Alessio Erardi in 1713, acesta pictura afladu-se in sacristia catedralei.
37 de ani mai tarziu insula era cucerita de catre normanzi.
                                                                                                    
 
Au urmat apoi stapinirea aragoneza si castiliana, timp in care orasul si-a marit importanta sa politica si economica, multe din cladirile medievale si biserici au fost construite in aceasta perioada. Tot atunci Mdina devine comuna independenta condusa de un consiliu orasenesc (Universita) condusa de catre un Hakem care era asistat de un corp de jurati. Consiliul orasenesc controla atat afacerile interne ale insulei, colecta taxe, efectua activitate juridica si trimitea reprezentanti ai poporului la curtea regelui spaniol. A urmat apoi o perioada de atacuri succesive ale corsarilor si a piratilor sarazini, astfel ca incet incet populatia orasului a scazut dramatic. In 1524 Carol Qvintul a oferit insula Cavalerilor Ioaniti care pierdusera Insula Corfu si aveau nevoie de o noua "casa"                                                                                                    
 
Biserica Cavalerilor Ioaniti.

Frumos si cald balansata, fatada Catedra-lei St. Paul’s introduce ce mai maiestuoasa biserica din Malta ( actual-mente, este o catedrala, care isi imparte onorurile cu Catedrala St. John’s din Valetta).
Fatada sobra a catedralei ascunde un numar mare de comori nepretuite. Impresioneaza abundenta de culoare, aur si design-uri elaborate care impodobesc cele opt capele dedicate diferitelor limbi ale Ordinului Cava-lerilor Ioaniti. Impresioneaza somptuosul tavan pictat de Mattia Preti. Plimbandu-se pe strazile Mdinei, vizitatorul poate vedea casele patriciene datand din secolele XVI si XVII. Cea care poate fi cea mai veche dintre toate, Palatul Santa Sophia, pretinde a avea parterul construit chiar din secolul al-XIII-lea.
                                                                                                    
 
<<<  Previous   Page 1   2   3  4   5   6   7   8   9   Next  >>>