Collective Story
Home * Recent stories * Tell a friend * Help
Introduction  Images  
Nestematele Moscovei si Sankt Petersburg, "Venetia Nordului"
Images
Page 1  2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   Next  >>>
PASILOR MEI... vreau sa le dedic aceste pagini caci fara ei nu mi-as fi bucurat sufletul de atatea si atatea ori. Asa ca va invit si pe voi la drum. De asta data, la Moscova si Sankt Petersburg

Drapelul Rusiei.
Legendele populare afirma ca originea steagului national poate fi găsită în vizita țarului Petru cel Mare în Olanda în anul 1699. Țarul, care a sosit în vizită în această țară dorind să studieze problema construcțiilor navale, și-ar fi dat seama că și Rusiei i-ar fi trebuit drapel care să fie arborat la catargul corăbiilor care urmau să fie construite. După cum se spune, el a conceput un drapel bazându-se pe steagul Olandei, drapel care se folosea însă culorile naționale rusești (alb, albastru, roșu), înlocuind portocaliul olandez cu roșul rusesc.

Cel mai probabil, cele trei culori sunt cele ale Stemei Marelui Cnezat al Moscovei, care-l avea reprezentat pe Sfântul Gheorghe purtând armură alb-argintie, călărind un cal alb, purtând capă și suliță albastre, totul pe un câmp roșu. Altă versiune afirmă că cele trei culori sunt asociate cu cele ale straielor Fecioarei Mariei, sfânta protectoare a Rusiei.

O altă interpretare a celor trei culori și ordinei în care sunt așezate este că ar reprezenta sistemul social din timpul monarhiei, în care albul l-ar reprezenta pe Dumnezeu, albastrul pe țar, iar roșul pe țărani. O altă interpretare foarte răspândită este aceea a legăturii dintre cele trei culori și principalele părți componente ale Imperiului Rus: albul – Rusia Albă (Belarus), albastru – Rusia Mică (Ucraina), iar roșu – Rusia Mare (Rusia).
                                                                                                    
 
Росси́я - Москва - Piata Rosie ( Krasnaia ploșcead )

30.04.A.D. 2013
Piata Rosie, cea de-a doua piata din lume ca suprafata dupa Piata Tienanmen din Beijing. Are 330 metri lungime si 70 metri latime.

Piata Rosie, nu este o denumire comunista cum am crezut dintotdeauna ci inseamna Piata Frumoasa, cuvantul krasnyi insemnand in rusa arhaica, inafara de rosu, si frumos. Dealtfel si catedrala Sf. Vasile Blajinul a fost numita initial krasnii Vasili. Ea este un spatiu dreptunghiular imens, pietruit, cu o lungime de 330 m si latime 70m. care se intinde la est de zidului Kremlinului. Ea separa Kremlinul de orasul comercial, kitai gorod. Este delimitata la sud de catedrala Sf. Vasile Blajinul, la nord de impunatoarea cladire a muzeului de istorie, la nord-vest de catedrala Iverskaia cu cele doua porti ale Reinvierii, la vest de popularul magazin Gum si catedrala Fecioarei din Kazan. Aici in Piata Rosie se citeau ucazurile tarului sau chiar el insusi se adresa poporului, aici in 1924 a fost inhumat Lenin si in zidul Kremlinului s-a construit o necropola pentru marile personalitati comuniste, aici se tin manifestatiile si paradele militare din care cea mai mare a fost celebrarea victoriei din 1945. Dupa 1990 aici au fost reconstruite bisericile demolate in anii 30.

Stau in mijlocul acestei enorme pieti si incerc sa-mi inchipui cum erau spanzurati aici boierii “hicleni”, cum mergeau in mars de defilare zeci de mii de soldati de 7 noiembrie sau cum a aterizat Mathias Rust in 1987 cu un mic avion particular care a pacalit mandra anti-aeriana sovietica.
Multe celebritati ca Shakira, Paul McCartney, Pink Floyd au sustinut concerte in Piata Rosie. Concertul lui Paul McCartney din 2003 a avut o semnificatie speciala, fiind primul Beatles care a concertat in Rusia, formatia fiind interzisa anterior acolo.                                                                                                    
 
Biserica Vasile Blajinul

In centrul Moscovei, in frumoasa Piata Rosie, se afla cel mai cunoscut simbol al Rusiei ortodoxe, Catedrala Mijlocirii Maicii Domnului sau Catedrala Pokrovskaya. Denumirea sub care e consacrata in istorie si in constiinta moscovitilor este insa "Sfantul Vasile" - Vasili Blajinoe - dupa numele unui sfant mistic foarte cunoscut, ingropat in aceasta.                                                                                                    
 

Sfintele Moaste ale Fericitului Vasile se afla puse spre inchinare in interiorul minunatei biserici rusesti. Sfantul Vasile este unul dintre cei mai venerati sfinti ai locului. Sfantul Vasile cel Nebun dupa Hristos a trait intre anii 1468-1552. El a fost inmormantat in Catedrala Sfintei Treimi, care la acea data se afla pe acest loc.
Notorietatea sa, care a facut sa fie inmormantat aici, ba chiar si numele sau sa treaca asupra lacasului, se datoreaza nu numai profetiilor sale, intre care cea mai celebra este cea facuta tarului in legatura cu incendiul Moscovei, in anul1547, dar si faptului ca el apartine unei categori de sfinti - asa numiti "nebuni dupa Hristos" - foarte iubiti in spiritualitatea rusa.                                                                                                    
 

Catedrala Sfantul Vasile a fost ridicata intre anii 1555-1561, pentru a marca campania victorioasa a lui Ivan cel Groaznic impotriva tatarilor din Hanatul de Kazan, si consta din cele noua capele ridicate pe o singura fundatie.
Initial, tarul si arhitectul au avut in gand ridicarea unui grup de paraclise, inchinate fiecarui sfant din ziua caruia tarul repurtase un asalt victorios, dar constructia ulterioara, in anul 1588, a unui turn central inalt de 60 de metri, deasupra mormantului Sfantului Vasile, a unificat aceste spatii.


Catedrala Sfantul Vasile din Moscova - si statuia eroilor rusi

In gradina din fata Catedralei Sfantul Vasile se afla inaltata o statuie de bronz inchinata lui Dmitry Pozharsky si lui Kuzma Minin, doi tineri care s-au inscris voluntar in armata rusa, in lupta acesteia impotriva invadatorilor polonezi, in luptele ce au punctat secolele XVI-XVII.
Initial, statuia a fost construita si asezata in centrul Pietei Rosii, insa Guvernul Sovietic s-a simtit incomodat de aceasta in timpul paradelor specifice vremii, fapt pentru care a hotarat si pus in practica mutarea acesteia in fata Catedralei Sfantul Vasile, in anul 1936.                                                                                                    
 

Imaginea turelelor de caramida rosie si, in diverse locuri, incheiate cu domurile in forma de ceapa, colorate in spirala, creaza o imagine incantatoare ce a nascut legenda, neconfirmata istoric, ca tarul ar fi dispus ca arhitectii ei sa fie orbiti pentru a nu mai crea o opera asemanatoare.
Pe langa atractia estetica, planul bisericii are un adanc simbolism religios. Patru capele sunt dispuse in punctele cardinale, celelalte patru in nord-est, sud-est, nord-vest si sud-est, iar cea de-a noua se afla chiar in centru. Se formeaza astfel o stea in opt colturi, numarul opt, aducand aminte de ziua Invierii Domnului - a opta zi dupa calendarul iudaic - dar si simbolul nelipsit de pe umerii si fruntea Fecioarei Maria.
Tulburarile istoriei nu au ocolit aceasta perla moscovita. O legenda spune ca Napoleon ar fi admirat-o atat de mult, incat a dorit sa o ia la Paris. Neavand tehnologia necesara a dispus incendierea ei, dar dezastrul a fost impiedicat de o ploaie aparuta din senin.
                                                                                                    
 

In anul 1918, autoritatile bolsevice au inchis-o, clericii ce slujeau au fost arestati, clopotele i-au fost luate si obiectele de cult confiscate. Mai tarziu, in anul 1930, Lazar Kananovici, arhitectul celebrei Piete Rosii, a propus sa fie daramata. El a creat special o macheta a zonei pentru a face evidenta necesitatea demolarii ei, pe care i-a dus-o lui Stalin pentru a-i arata ca este un obstacol in calea traficului si paradelor militare.In timpul explicatiei, a spus la un moment dat: "Dar daca noi am demola asta, uite asa!" si cu aceste cuvinte a aruncat dintr-o smucitura catedrala de pe macheta. Se spune ca Stalin a privit, a ramas ingandurat un moment, si apoi a rostit faimoasele cuvinte, devenite azi proverbiale pentru moscoviti: "Lazar! Pune-o la loc!".
Tot in legatura cu incercarea prin care a trecut Catedrala Sfantul Vasile aflam si urmatoarele: arhitectul Baranovsky, in momentul in care a aflat intentia autoritatilor de a darama catedrala, s-a asezat pe treptele din fata bisericii si a fagaduit ca isi va taia singur gatul daca minunata biserica va fi daramata. In cele din urma, decizia nu a fost pusa in practica, insa arhitectul Baranovsky nu a scapat de cinci ani de inchisoare pentru indrazneala aratata lui Stalin.                                                                                                    
 
Muzeul de istorie
Muzeul de istorie, fondat in 1872, construit in stil clasic, este un important monument al culturii rusesti, evocand istoria tarii de la Epoca de Piatra pana in secolul al XIX-lea. Muzeul de istorie rusesc se incadreaza organic in compunerea Pietei Rosii.
                                                                                                    
 
Poarta Reinvierii cu Capela Ivoron

Intrarea in piata se face prin „Poarta Invierii” sau „Poarta Iberica”, numita astfel dupa icoana Sfintei Fecioare adusa de la Manastirea Iberica de la Muntele Athos. Facand parte din zidul Kremlinului, avea alaturi o capela mica in care, inainte de a intra in palat, tarii erau obligati sa se roage la icoana facatoare de minuni. Poarta a fost daramata de Stalin in 1931 si refacuta dupa planul original in 1996, avand in stanga icoana Sfantului Gheorghe omorand balaurul, iar in dreapta pe cea a Sfantului Sergiu (Serghei), patronul Rusiei si marcand „kilometrul 0” al tarii.                                                                                                    
 
Catedrala Kazan

Catedrala Kazan, mai mica, dar la fel de plina de culoare, o biserica construita in cinstea infrangerii polonezilor la 1612 (cand a si fost fondata dinastia Romanov), dar demolata de regimul sovietic pentru a largi calea tancurilor necesare pentru parazile de 7 Noiembrie si 1 Mai. A fost reconstruita in perioada Eltin ca si magnifica Poarta a Reinvierii si ea victima a buldozerelor staliniste din acelasi motiv – paradele !

                                                                                                    
 
Page 1  2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   Next  >>>