Collective Story
Home * Recent stories * Tell a friend * Help
Introduction  Images  
Muntele Tabor – acoperisul lumii crestine si, minunea invierii fiului vaduvei din Nain
Images
Page 1  2   3   Next  >>>
1 Mai 2010
                                                                                                    
 
Muntele Tabor
Muntele Tabor are o con­figuratie geografica aparte. Forma sa rotunda il aseamana cu un con urias, cu varful usor ondulat, Taborul fiind con­siderat simbol al luminii necreate, care ni s-a revelat noua tuturor de Domnul si Mantuitorul lumii in clipa Schimbarii Sale la fata.


Prin pozitia si frumusetea lui, muntele a fost considerat din cea mai indepartata antichitate un loc sacru.                                                                                                    
 
De pe inaltimea Taborului, la care se ajunge greu, pe un drum serpuit de 14 serpentine, marginit de pietre prapastioase, se deschide o perspectiva de o rara frumusete
Datorita pozitiei sale strategice, pe cel mai important drum antic din zona (Via Maris, din nord-sudul tarii), cat si a inaltimii sale solitare, Muntele Tabor a constituit, inca din timpurile antice, un important loc de aparare. Pe acesta se inalta in acea vreme o mareata fortareata, ale carei ruine se mai vad inca si astazi, pierdute printre vegetatia florala. Fortareata de pe Tabor este cunoscuta inca din vremea Primului si celui de-al doilea Templu iudaic, iar mai apoi in perioada greceasca, romana si cruciata, ajungand treptat in ruina.                                                                                                    
 
Muntele Tabor, complet izolat in mijlocul campiei Esdrelonului, cu o inaltime de 588 m si cu o vasta platforma pe pisc, este muntele cel mai reprezentativ din Galileea. Un pelerin din secolul trecut il descria astfel: muntele „se inalta in fata ca un moment de extaz care a luat formaa terestra, ca o piatra kilometrica a creatiei, ca un altar al tinutului care este de la sine un templu al lui Dumnezeu".
Alti pelerini ne informeaza ca acest munte acoperit de pini, de tufisuri de stejar si terebint era populat nu numai de multimea pasarilor care ii inaltau lui Dumnezeu prin cantecul lor un imn vesnic, dar si de lei, ursi, mistreti, lupi si alte animale care in timpul noptii strigau cu voce plangatoare, asemenea unor femei in durerile nasterii.
                                                                                                    
 
Documentele ne informeaza ca,Sfanta Elena, mama Sfantului Constantin cel Mare, a urcat pe muntele Tabor si, dupa ce a descoperit locul unde s-a petrecut Schimbarea la Fata, a construit o biserica in cinstea Mantuitorului sia celor trei apostoli. De asemenea este mentionata o scara cu 4.340 de trepte de piatra care urca din vale pana pe varful muntelui.                                                                                                    
 
Poarta a Vantului
Soseaua desparte platforma de pe varful muntelui in doua: la stanga este proprietatea greco-ortodocsilor, iar la dreapta proprietatea franciscanilor. In proprietatea franciscanilor se intra prin asa-numita Poarta a Vantului. Dupa înfrangerea latinilor, musulmanii au construit pe piscul muntelui un zid masiv de aparare; Poarta Vantului era singura poarta de intrare in fortareata.                                                                                                     
 
Poarta a Vantului
                                                                                                    
 
Descendentibus
Indreapta drumului care duce spre biserica Schimbarii la Fata se poate vedea o capela cu bolta, numita Descendentibus – inamintirea recomandarii pe care Isus a facut-o celor trei martori ai Schimbarii la Fata: „Pe cand coborau (descendentibus) de pe munte, Isus le-a dat aceasta porunca: «Sa nu spuneti nimanui aceasta vedenie pana cand Fiul omului nu va invia din morti»".                                                                                                     
 
In continuare, tot pe partea dreapta a drumului, in fata bisericii, se afla manastirea franciscana si casa de oaspeti. In fata o statuie a papei Paul al VI-lea marcheaza pelerinajul acestui papa pe muntele Tabor in anul 1964. De pe terasa de langa sala de mese se deschide privirilor una din cele mai frumoase vederi asupra imprejurimilor.                                                                                                    
 
Bazilica Schimbarii la Fata
Bazilica Schimbarii la Fata este opera arhitectului A. Barluzzi. Cele două turnuri ale fatadei se ridica pe locul unde fusesera inainte cele doua bisericute dedicate lui Moise si Ilie, iar corpul bazilicii se afla pe locul celei de a treia bisericute si al bisericii cruciate.                                                                                                     
 
Page 1  2   3   Next  >>>